Historien

BLANDA DROPS var på 1980 og -90 tallet et begrep i Askim og omegn. Til og med på NRK var denne gruppa kjent som selve krumtappen i revy- og musikklivet i Indre Østfold. Et stort kor, solister, dansere, lyd- og lys -folk sørget for årvisse sprakende sceneshow med rekordstor publikumsoppslutning – mer enn 50.000 må ha sittet i salen i årenes løp.
Intet show uten musikk naturligvis. I orkestergrava satt det musikere samlet sammen fra hele distriktet – gamle Shadows- og Beatles -fans, lokale rockestjerner og folk fra korpsmiljøet. Orkesteret vokste fra år til år, ut av grava og opp på scenen. I løpet av noen få år fylte et helt storband opp scenen under showene. Det ble etter hvert mindre og mindre plass for alt det andre som skulle ha plass etter hvert som suksessen – og ambisjonene – økte. Storbandløsningen kom under press, og spillesugne musikere fant at tiden var inne til å begynne for seg selv. Ønsket om å holde den musikalske aktiviteten i gang hele året førte til at BLANDA DROPS STORBAND så dagens lys våren 1983. En noe sammenrasket gjeng, de fleste med bakgrunn fra janitsjar og skolekorps, øvde inn de aller første låtene under ledelse av Lars Jegleim, som sto overfor den temmelig utfordrende oppgaven å skape jazzfot av folk som stort sett bare hadde marsjfot. Det låt da heller ikke helt perfekt da bandet dristet seg til sin første offentlige opptreden våren etter med Henryk Lysiak som bandets aller første solist.

Men bandet utviklet seg raskt etter den temmelig sure debuten. Under ledelse av Lars-Erik Gudim, og deretter Harald Devold fra Oslo Groove Company ble det for alvor swing på hjulet. Både musikalsk standard, spillestil og repertoar fikk et kjempeløft fram mot bandets 10-års jubileum i 1993. En lang, lang rekke kjente jazznavn opptrådte med bandet: Frode Thingnæs, Knut Riisnæs, Rune Nicolaysen, Rune Haglund, Helge Sunde, Odd Riisnæs og Putte Wickman. Men også andre, ikke så typiske jazz-navn har vært våre gjestesolister. Jørn Hoel, Harald Heide-Steen jr. og Lars Bremnes har også sunget med oss.

Dette har skapt mange musikalske begivenheter gjennom årene. Noen av dem også i det riktig store formatet. Til 10-års jubileet fikk bandet æren av å være med på Rikskonsertenes store turne med Duke Ellingtons versjon av Griegs Peer Gynt-suite med Knut Riisnærs, Putte Wickman og Per Husby som solister. Vi har også flere ganger spilt på storbandfestivalen i Sandvika. Vi har også prøvd oss på mer utradisjonelle arenaer som kirkejazz og fredsmesse med Fred Nøddelund, som var bandets leder i en periode.

Men det er ikke bare de store anledningene og de kjente navnene som teller. For et storband med så sterk lokal tilknytning som vårt er det minst like viktig å satse på lokale krefter. Så lenge det var liv i BLANDA DROPS, var dette miljøet et naturlig ankerfeste. Derfra kom det både sangsolister og vokalgrupper til de mange lokale konsertene. Men som kjent varer ikke alt evig. BLANDA DROPS sluknet etter hvert som stjerne på den lokale showhimmelen og la seg selv ned. Det var på tide å skifte ham og navn, Askim Storband tok over.

Og så begynner på mange måter en ny æra. Etter mange års øving under kyndig instruksjon – først med saksofonisten Fredrik Øie Jensen og nå med trombonisten Johnny Andresen – ser bandet nå ut til å ha løsnet i moden alder. Bandet har igjen endret stil og i sitt 25. år låter det bedre enn noen sinne! Det er ikke (bare) selvskryt, men (også) kritikernes mening. Og ikke minst: bandet har etter hvert fått fram flere meget gode solister fra egne rekker!
Men som de fleste amatørforetak er naturligvis økonomien en stadig hodepine. Vi forsøker å overleve på små og store dansejobber, som dessverre ikke vokser på trær. Vi har prøvd oss også på klubbjobber, og har hatt kjempesuksess med bl.a Geir Wentzel og Palle Wangberg